Счастье - это мягкие, тёплые ладошки. За диваном фантики, на диване крошки. Что такое счастье - проще не ответить. Счастье есть у каждого, у кого есть дети!!!

Благодійні акції  

   

Опитування  

Що було головною причиною вибору Вашого ВНЗ і спеціальності?

Власне бажання - 47.1%
Престиж професії - 23.5%
Можливість подальшого працевлаштування - 22.1%
Порадили батьки - 7.4%

Total votes: 68
   

QR-код  

chart ird

   

Реорганізація

З метою проведення структурними підрозділами університету освітньої діяльності у відповідності до Закону України "Про вищу освіту", на виконання наказу ректора від 07. 10. 2015 р. №492 щодо впорядкування структури НПУ імені М.П. Драгоманова, рішення Вченої ради університету від 24.09.2015 р. (протокол №3): Інститут розвитку дитини реорганізований шляхом приєднання його до структури Інституту педагогіки та психології (з 01.01.2016 р. - Факультет педагогіки та психології). 

   

Луцан Надія Іванівна

Луцан Надія Іванівна

доктор педагогічних наук, професор,завідувач кафедри математичних та природничих дисциплін початкової освіти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника

Народилася 1 травня 1960 р. в м. Самборі Львівської області. У 1981 році закінчила Київський державний педагогічний інститут ім. О. М. Горького (нині Національний педагогічний університет ім. М. П. Драгоманова) за спеціальністю „Педагогіка і психологія (дошкільна)” та Прикарпатський університет ім. Василя Стефаника за спеціальністю „Українська мова та література” у 2003 році.

Н. І. Луцан має великий практичний досвід роботи у справі виховання та розвитку дітей дошкільного віку. З 1981 по 1990 р. вона працювала у дошкільних закладах м. Івано-Франківська на посадах методиста з дошкільного виховання та завідувача дошкільним закладом, де втілювала на практиці здобуті знання,  впроваджувала новації.

Як педагог-практик, справді педагог за покликанням, що добре володіє методичними прийомами роботи з дітьми, особливо в сфері їх мовленнєвого розвитку, ігрової діяльності як основної в дошкільному віці, Надія Іванівна повною мірою змогла реалізувати себе і як науковець.

Близько двадцяти років науково-педагогічної діяльності Н. І. Луцан пов’язано з Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника, де спочатку, ще в межах Івано-Франківському педагогічному інституті, з 1990 р. вона працює асистентом, а далі доцентом кафедри теорії та методики дошкільної освіти, а з 2007 р. – завідувачем кафедри математичних та природничих дисциплін початкової освіти. За цей час нею було розроблено й багаторічно апробовано такі навчальні курси, як: основи і методика організації образотворчої діяльності дітей дошкільного віку; теорія і методика фізичного виховання дітей дошкільного віку; основи наукових досліджень; актуальні проблеми гри; декоративно-прикладне мистецтво та основи дизайну; методика організації наукових досліджень у вищих навчальних закладах; гуманізація та індивідуалізація навчально-виховного процесу в закладах освіти; методика викладання природознавства у початковій школі; інноваційні педагогічні технології навчання в початковій школі.

Становлення Надії Луцан як науковця відбулося в Одеській науковій лінгводидактичній школі під керівництвом дійсного члена АПН України, доктора педагогічних наук, професора А. М. Богуш. Наукове дослідження здійснювалось за напрямом „Методика розвитку мовлення і навчання дітей рідної мови”. Після навчання в аспірантурі у 1995 році захистила кандидатську дисертацію на тему „Методика розвитку мовлення дітей старшого дошкільного віку за текстами українських народних ігор”, де висвітлила вплив українських народних ігор на розвиток дитячого мовлення та розробила методику формування діалогічного мовлення і збагачення словника дітей старшого дошкільного віку засобами українських народних ігор. Докторська дисертація Надії Луцан „Теорія і практика розвитку зв’язного мовлення дітей дошкільного віку в мовленнєво-ігровій діяльності” захищена у 2006 році. В ній представлено концептуально-методичний підхід до проблеми розвитку зв’язного мовлення дітей дошкільного віку в мовленнєво-ігровій діяльності на основі системного, комунікативно-діяльнісного й культурологічного підходів.

Коло наукових інтересів Надії Луцан – проблеми мовленнєвого розвитку та мовленнєво-ігрової діяльності дітей дошкільного віку, художньо-естетичного виховання дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, творчий розвиток особистості, підготовка педагогічних кадрів. Вона автор понад 100 наукових праць із проблем виховання і навчання дітей дошкільного віку та учнів початкової ланки освіти, підготовки педагогічних кадрів. Це, зокрема, монографії „Актуальні проблеми українського національного дошкілля” (колективна монографія, 1995), „Мовленнєво-ігрова діяльність дітей дошкільного віку” (2005), „Розвиток мовлення дітей засобами народних ігор” (2007), що є актуальними серед студентів і педагогічних працівників в сучасних умовах відродження національних традицій в Україні. Н.Луцан розробила програму спецкурсу „Мовленнєво-ігрова діяльність дітей у дошкільних закладах освіти” (2005), нею підготовлені навчально-методичні посібники, серед яких "Мовленнєво-ігрова діяльність дошкільників: мовленнєві ігри, ситуації, вправи" (2008, у співавторстві),  „Декоративно-прикладне мистецтво та основи дизайну” (2007); методичні рекомендації: „Народні ігри дітям” (1992), „Використання народних ігор для розвитку мови дітей старшого дошкільного віку” (1994), „Використання народознавчого матеріалу і художньої літератури в дитячому садку” (1994), „Українські народні ігри як засіб розвитку мовлення дітей дошкільного віку” (1994), „Народні мотиви в аплікаціях дітей” (1996), „Використання народних промислів Косівщини в роботі з дітьми старшого дошкільного віку” (1996), опубліковані статті в журналах „Дошкільне виховання”, „Початкова школа”, „Наша школа”, „Обрії”, „Наука і освіта” та ін.

Н. Луцан активно прилучається до підготовки та підвищення кваліфікації педагогічних кадрів, читає курси лекцій в інститутах післядипломної педагогічної освіти Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської, Закарпатської областей, де впроваджує авторську методику з проблем мовленнєво-ігрової діяльності дітей, ознайомлює педагогів із системою мовленнєвих ігрових вправ, ситуацій, вербальних ігор; бере участь у теоретичних і практичних семінарах працівників освіти.

Доктор педагогічних наук Надія Луцан активно працює з молодими науковцями, здійснюючи керівництво науково-дослідними роботами магістрів та аспірантів.    

Надія Луцан користується заслуженим авторитетом серед науковців України, примножуючи здобутки вітчизняної педагогіки. Вона є учасником більше 50 міжнародних, всеукраїнських конференцій, форумів, конгресів з різних проблем мовленнєвого розвитку дітей. Її праці друкуються в провідних виданнях України та за її межами.

   

GTranslate  

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
   

Репозитарій НПУ  

   

Педагогічна преса  

   

Новини та оголошення  

   

Спілкування  

   

Всього відвідувань  

33522838
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Минулий тиждень
Цього місяця
Минулий місяць
Всього
15417
26010
90280
235412
534956
31844080
33522838

Your IP: 3.129.45.92
Server Time: 2024-04-18 18:37:58
   

Хто на сайті  

На сайті один гість та відсутні користувачі

   

Використання матеріалів сайту можливе лише при згоді адміністрації порталу та активного посилання.
Всі права захищено!

Сайти, які підтримуються службою порталу
НПУ імені М.П.Драгоманова
Факультети
Інженерно-педагогічний факультет :: Історичний факультет :: Факультет іноземної філології :: Факультет інформатики :: Факультет менеджменту освіти та науки :: Факультет мистецтв імені Анатолія Авдієвського :: Факультет педагогіки та психології :: Факультет політології та права :: Факультет природничо-географічної освіти та екології :: Факультет психології :: Факультет соціально-економічної освіти та управління :: Факультет спеціальної та інклюзивної освіти :: Факультет української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка :: Факультет фізичного виховання, спорту і здоров`я :: Факультет філософії та суспільствознавства :: Фізико-математичний факультет
Кафедри
Кафедра педагогчної творчості :: Кафедра педагогіки, теорія та історії педагогіки :: Кафедра методики викладання російської мови та світової літератури :: Кафедра етики та естетики :: Кафедра управління та євроінтеграції :: Кафедра філософії :: Кафедра інформатики
Персональні сайти
Андрущенко В.П. :: Бех В.П. :: Жалдак М.І. :: Борисенко В.Й. :: Франчук В.М. :: Франчук Н.П.
Інші сайти
Асоціація випускників :: Система управління електронними курсами НПУ :: Система управління електронними курсами інституту інформатики :: Система управління електронними курсами інституту інформатики (студенти) :: Простір гуманітарної комунікації :: Лабораторія археологічних досліджень :: Кабінет-музей М.П.Драгоманова :: Україна і становлення конституціоналізму в Європі :: Центр культури. НПУ